Rekord-éve volt a Rolls-Royce-nak

2019.01.10. 15:56

Egész pontosan 4107 Rolls-Royce fogyott 2018-ban, ami nagyrészt a vadiúj Phantom, valamint a Dawn és Wraith modelleknek köszönhető. Ugyan néhány Cullinan terepjárót is kiszállítottak már, de a gyártás felfutása az idei évre marad, magyarán jó esély van rá, hogy az idén újabb eladási rekord jöhet.

rolls-6

A BMW-féle Rolls-Royce 2003-as elindítása után évekig arról szóltak a hírek, hogy az eladások meg sem közelítik a tervekben szereplő szintet. Akkor évi ezer Phantom eladása volt a cél, de jó, ha négyszáz készült a Goodwoodban felépített föld alatti gyárban évente. Ám amióta megkezdődött a kínálat bővítése lefelé, már nincsenek ilyen gondok: az olcsóbb Ghost, Dawn és Wraith modellek bevezetésével az eladások is megsokszorozódtak.

A legnagyobb piac jelenleg az Egyesült Államok, ahol a Rolls-Royce-ok 30%-át adják el, Kínában és Európában megy el a teljes gyártás 20-20%-a, Dél-Kelet-Ázsiában és a Közel-Keleten pedig a teljes mennyiség durván 15-15%-át értékesítették. A cég közleményében külön kiemelik, hogy Nagy-Britanniában érzékelhetően nőtt a kereslet a Rolls-Royce-ok iránt: a hazai piacon 10%-os volt a növekedés.

Az igazi kérdés persze az, hogy valójában jó hír-e egy ilyen luxusmárkánál, hogy több autót képes eladni. A BMW szempontjából nyilván az, de ahogy itt vázoltuk, nem ez az egyetlen létező szempont.