Eltüntetik az olcsóbb nagy Teslákat

2019.01.11. 07:07

A Model S-ből és Model X-ből már nem marad más, csak a legnagyobb akkumulátorral gyártott változatok. Aki olcsóbb modellt akar, a jövőben kénytelen lesz beérni a Model 3-assal.

Valamikor a ködös múltban a Tesla Model S még 60 kWh-s akkumulátorral is kapható volt, aztán ezeket az alapmodelleket már a Model 3 érkezése előtt eltüntették. Az utóbbi hónapokban már csak kétféle akkumulátor-méretet kínált a cég a nagyobb típusokhoz: a 75 és a 100 kWh-sat. A kettő közt jelentős árkülönbség volt, 75D változatot már 76 ezer dollárért kínáltak, a Model S-ből, és 82 ezerért a Model X-ből, míg a 100D kivitel 94 illetve 97 ezer dollárba kerül. Most azonban a 75-ösök is eltűnnek a kínálatból, már csak az eddig felvett rendeléseket teljesítik.

A kínálat szűkítésével a Model S és Model X vásárlókon többet kereshet a Tesla, azokat pedig, akik olcsóbban villanyautóznának, a Model 3 irányába terelheti. Ez azért lényeges, mert a Model 3 sikere azon múlik, hogy ki tudják-e használni a kiépített gyártókapacitást, ilyen szempontból pedig a Model S és a Model X olcsóbb változatai is belső konkurenciának számíthatnak.

A Tesla egyelőre a drágább Model 3 változatok szállítását kezdte meg, a beígért 35 ezer dolláros alapváltozat gyártását csak az idén tervezik megkezdeni.