Fordból lesz a következő VW Transporter

2019.01.15. 16:23

Már tavaly elkezdődtek a tárgyalások, de mostanra az is kezd kikristályosodni, hogy a Ford és a Volkswagen hogyan osztaná fel a feladatokat egymás között.

Úgy látszik, egyelőre két területen kezdődhet meg a közös munka: a haszonjárművek és a közepes pickupok fejlesztését vonhatja össze a két vállalat. Azt is elárulták, hogy az első közös autót 2022-ben szeretnék piacra dobni.

Már a munkamegosztást is felvázolták: a Ford Ranger alapjaira épülne a következő VW Amarok, a Volkswagen Transporter és Crafter modelleket pedig a Ford Transit család alapjain újítanák meg 2023-ra. A Volkswagen ezzel párhuzamosan a VW Caddy helyett tervezne új modellt, amely a Ford kínálatában is megjelenne, az aktuális Transit Courier és Connect utódjaként, ugyanebben az évben. Ezzel mindkét cég jelentős összeget spórolhat a fejlesztésen, és a VW kevesebb erőforrást lesz kénytelen lekötni a haszonjármű-kínálat frissen tartására, ami eddig is gondot okozott a cégnek.

A Detroit Motor Show-n tartott sajtótájékoztatón azt is közölték, hogy a Ford és a Volkswagen további együttműködési lehetőségeket is vizsgál, elképzelhető például, hogy később megegyeznek az önvezető rendszerek, vagy az elektromos autók közös fejlesztésében is. Azt viszont mindkét vállalat vezetője hangsúlyozta, hogy részvénycseréről, vagy egymás akár részleges felvásárlásáról szó sem esett: itt két független cég indít kölcsönös előnyökön alapuló közös fejlesztési programokat.