Elindult a sztrájk Győrben, áll az Audi-gyár

2019.01.24. 11:04

Reggel hat órakor elkezdődött az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által meghirdetett egyhetes sztrájk az Audi győri gyárában - tájékoztatta az AHFSZ elnökhelyettese csütörtök reggel az MTI-t. Csalogány György elmondta, hogy a motor- és a járműgyár szinte száz százalékosan leállt. A dolgozók számára a nap folyamán többször tartanak gyűléseket a gyár több pontján, addig az úgynevezett team szobákban várakoznak.

DSC07391

Az AHFSZ azután hirdette meg a csütörtök reggel hat órától január 31-én reggel hat óráig tartó egyhetes sztrájkot a gyár egész területére, hogy eredménytelennek nyilvánították a szeptember óta folyó bértárgyalásokat. A sztrájkbizottságot a szakszervezet január 14-én alapította meg, január 18-án a hét napos egyeztetési időszak alatt pedig kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a gyár egész területén, amelyen több mint négyezer munkavállaló vett részt.

A legutóbbi, keddi egyeztetésen a tárgyaló delegáció átadta sztrájkkövetelését ismét a vállalatnak, ami érdemben nem változott az előzőkhöz képest. A követelés tartalmazza, hogy:

  • A bérmegállapodást egy évre rögzítsék, úgy, hogy az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg.
  • Ezen felül az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be, kapjon minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen.
  • A választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék, fejlesszék tovább a lojalitás bónuszt és vezessék be a jubileumi bónuszt.

Az Audi két év alatt húsz százalékos béremelést javasolt, január 17-én azonban a korábbi ajánlathoz képest "közel azonos mértékű", új tartalmi elemekkel kiegészített ajánlatot adott át az érdekképviseletnek. Ezt az ajánlatot a bértárgyaló delegáció nem fogadta el. Az Audi Hungaria Zrt. kommunikációs osztálya az MTI érdeklődésére szerdán azt közölte, hogy a vállalat tudomásul vette a sztrájk tényét, felkészülnek az esetleges következményekre.