Kiderült a legkisebb Škoda terepjáró neve

2019.01.24. 14:49

Kicsit meglepő, de a Škoda az újrahasznosítás mellett döntött. Tavaly tavasszal, Kínában már bemutattak egy olcsó terepjárót Kamiq néven, és a legújabb hírek szerint Európában újra elsütik a nevet, csakhogy egy másik típuson.

kamiq nametag

A kínai Kamiq ugyanis igazi spórolós modell, amely még a VW csoport szabványosítás előtti, PQ sorozatú műszaki alapjaira épül. Az európai Kamiq viszont a Seat Arona és a Volkswagen T-Cross rokona lesz, a korszerű MQB A0 platfomra épül, és ahogy már a korábbi előzetes fotó alapján is sejthető, külsőre sem hasonlít majd jobban távol-keleti névrokonához, mint amennyire két különböző Škoda típus manapság szokott.

A döntés tulajdonképp nem logikátlan: olyan betűsorozatot találni, amely K-val kezdődik, q-val végződik, és nem tűnik teljesen értelmetlennek vagy idétlennek a világ egyetlen nyelvén sem, nyilván nem könnyű, és a kínai modellt Európában igazán kevesen ismerik, így ennek a névazonosságnak aligha lesz bármiféle káros következménye a Škoda számára. A szó egyébként nagyjából azt jelenti Inuit nyelven – azaz Eszkimóul – hogy tökéletesen illeszkedő, ami üzenetnek egyáltalán nem rossz, még ha a hangzásában van is valami komik(us). (Igen, ez egy rossz szóvicc-kezdemény, elnézést kérek érte, de van egy olyan érzésem, hogy erre ugyanúgy ráérez majd a nagyközönség, mint a WagonR-vagyonőr vagy a Kalos-kalóz párosra.)

A Kamiq világpremierjét a Genfi Autószalonon tartják idén márciusban, így addig biztosan fény derül a típussal kapcsolatos minden fontos részletre.