Kinevezték a Renault új vezetését

2019.01.24. 16:12

Ahogy már korábban is sejteni lehetett, Carlos Ghosn szerepét ketten veszik át a Renault élén. A Renault-Nissan szövetséggel kapcsolatos tárgyalásokat az új elnök hatáskörébe utalta az igazgatótanács.

A Renault két új vezetője. A kép bal oldalán Jean-Dominique Senard elnök, jobb oldalon Thierry Bolloré vezérigazgató látható.
A Renault két új vezetője. A kép bal oldalán Jean-Dominique Senard elnök, jobb oldalon Thierry Bolloré vezérigazgató látható.

Miután Carlos Ghosn lemondott, ketten vezetik tovább a Renault csoportot: Thierry Bolloré vezérigazgató teszi, amit eddig is, irányítja a cég belső működését, míg a Michelin-től áthívott Jean-Dominique Senard-ra, aki az elnöki posztot kapta meg, rábízták a Nissannal és a Mitsubishivel való tárgyalások vezetését.

Ez eddig nem is igazán meglepő: egy ideje már hallani lehetett, hogy a francia kormány, a Renault főrészvényese ezt a személyi összeállítást támogatja. Ami viszont váratlan, az a Nissan reakciója. A japán gyártó kitűzte a következő igazgatótanácsi ülés időpontját, ahol elvileg a Renault által delegált új tag, a megfogalmazás alapján egyetlen fő, beiktatása lesz a téma. Áprilisra.

Magyarán a következő három hónapban a Nissannál biztosan nem érvényesül majd az új Renault vezetőség akarata. És az alapján, hogy a franciák egy főt delegálhatnak, úgy néz ki, a Nissan vezér, Hiroto Saikawa később sem szeretné átengedni az irányítást.

Azt persze senki nem gondolta, hogy a japán-francia játszma egyszerű lesz: most elég sok múlik az új Renault elnök tárgyalási készségén, és még így sem egyértelmű, hogy a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetségen belül mikor válhatnak véglegessé az erőviszonyok.