Detroitnak vége: leomlott a Packard híres hídja

2019.01.25. 18:23

A héten elvesztette fénykora egyik neves építményét, ezzel pedig ha lehet, még szomorúbb hely lett a mostanában leginkább szellemvárosi hangulatáról ismert Detroit. Ez az útra zuhant téglahalom lenne itt minden, ami a híres Packard-hídból maradt.

híd detroit

A Packard az elsők közt nyitott gyárat Detroitban az 1900-as évek elején. A luxusautóiról és repülőkbe, hajókba került motorjairól ismert gyártó két üzemét kötötte össze egy sugárút fölött ívelt acélvázas téglahíd, amin az autókat vitték egyik épületből a másikba évtizedeken át. Ez a híd ezért sokaknak az amerikai autógyártás legszebb éveinek, de legalábbis Detroit jó éveinek egyik a szimbóluma volt. Így nézett ki a Packard idején:

nfhcfhm

A Packardot messze Detroit előtt, már az ötvenes évek végére elérte a vég. Óriási üzemeit aztán évtizedekig használták más vállalatok, mígnem jött a pusztulás. Bár időnként hallani hasznosítási tervekről, amik újra életet adnának a területnek, az elmúlt években az egyetlen előrelépés az volt, hogy ezt a lepusztult, összegrafitizett hidat lefedték egy ponyvával, amitől úgy nézett ki mint fénykorában. Ezt látni a Street View tavaly augusztusi képén, és ezt a ponyvát látni a fenti képen is a romokba gyűrve. 

Hogy mi lesz a híddal ezután? Nyilván semmi. Ha az állapotmegóvására nem volt szándék/pénz, az újjáépítésére se lesz.

Detroithoz hasonlóan szomorú utolsó évtizedekkel bír a közeli Flint, ahol a General Motors született. Annak a városnak a hanyatlásáról írtunk nemrég egy filmajánlót egy doku kapcsán, ami épp azt követi végig, mivel jár, ha egy autógyártásra berendezkedett város elveszti autógyártását. Ha érdekel, itt megtalálod: