Robotok parkolhatnak helyettünk a reptéren

2019.01.25. 16:10

Végre olyan területen bukkannak fel önvezető járművek, ahol kétségtelenül hasznosak lehetnek. A Gatwick repülőtéren, a tervek szerint augusztusban bevezetésre kerülő rendszer révén új parkolóhelyek ezrei válnak elérhetővé.

A lényeg annyi, hogy a hatalmas repülőtéri parkolókban csak azzal, hogy az autók mozgatását emberek végzik, rengeteg hely vész kárba. Az új robotparkolás, amelyet egyelőre három hónapig tesztelnek a Gatwick repülőtér C és D utasparkolójában, egyebek közt ezen is segít: a kérdéses területen 6000 helyett 8500 autó fér majd el úgy, hogy az autószállító robotok helyezik egymás mellé az autókat, olyan szorosan, hogy az ajtókat már nem lehetne kinyitni.

A rendszer a felhasználó szempontjából viszonylag egyszerűen működik: az önvezető szállítójármű az autók kerekeit megemelve viszi azokat a megfelelő méretű parkolóhelyre, miközben a gazdájuk felszáll a repülőgépre, és ugyanígy hozzák elő, amikor a tárolási díj kifizetésre került.

Ez a fajta parkolás-menedzsment már a mai önvezető rendszerekkel viszonylag megbízhatóan kivitelezhető, hiszen ellenőrzött, váratlan változásokat nélkülöző környezetben, viszonylag kis sebesség mellett ezek már most is igen kevés hibával működnek.