Mazdára cserélik a Toyota Yarist

2019.01.30. 06:09

Úgy látszik, a Toyotának nem igazán éri meg tovább a Yaris kisautó amerikai forgalmazása. Mégsem tüntetik el a modellt a kínálatból, inkább lecserélik a Mazda 2-es átcimkézett változatára.

A Mazda kiskocsijának lépcsős hátú változatát eredetileg a Scion márka számára szerezte meg a Toyota. A Sciont azonban megszüntették, így a Mazda 2 szedán elrontott orrú változata Toyota néven is bemutatkozott: ez a Yaris iA. Közben viszont a nálunk is ismert, ötajtós Yarist is forgalmazták. Ennek azonban most vége, méghozzá azzal, hogy a Toyota beszünteti saját típusa forgalmazását, és áprilisban, New Yorkban bemutatja a Mazda 2 alapú ötajtós Yarist is.

Az első hallásra különös eset magyarázata a háttér ismeretében logikus: a Mazda Mexikóban gyártja a 2-est egy korszerű üzemben, ahonnan még mindig olcsóbban érkeznek a kisautók, mint Franciaországból, ahonnan az ötajtós Yarisokat szállították az Egyesült Államokba és Kanadába.

Azt egyelőre nem tudni, hogy hasonló váltásra másutt kell-e számítani. Mindenesetre az aktuális Yarist 2011 óta kínálják, és bár két nagyobb frissítésen is átesett – legutóbb 2017-ben – a leváltásáról még pletykaszinten sem hallani mostanság.