Összeesküvésről beszél a börtönbe zárt egykori Renault vezér

2019.01.30. 13:52

A Nikkei húsz perces interjúban tehette fel kérdéseit Carlos Ghosn-nak, aki jelenleg is egy tokiói börtön lakója, annak ellenére, hogy hivatalos vádiratot még mindig nem terjesztett elő ellene az ügyészség, csak újabb és újabb gyanúsításokkal állnak elő. A Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség korábbi vezetője szerint az ellene felhozott vádak a valóság eltorzításán alapulnak, és az ő eltávolítását szolgálják.

Ghosn Gate

Ghosn úgy véli, hogy az a terve vezetett ahhoz, hogy a Nissan feljelentette, hogy egyetlen holding-cégbe szerette volna szervezni a Renault, a Nissan és a Mitsubishi érdekeltségeit. Ezt a tervét a Nissant irányító Hiroto Saikawával is megosztotta még szeptemberben, és azt mondja, ez a tény vezethetett novemberi letartóztatásához. Ghosn tételesen is igyekezett cáfolni a vádakat: azt mondja, a Nissan jogi osztályával mindent egyeztetett, így a számára bérelt bejrúti, riói és amszterdami ingatlanokkal kapcsolatos részleteket, valamint annak a módját is, ahogy a fizetését kapta.

Bár mostanra a Renault vezetéséről is kénytelen volt lemondani, Ghosn-t valószínűleg a tárgyalásáig igyekeznek börtönben tartani, újabb és újabb gyanúsításokkal, mivel a japán törvény szövege szerint egyféle ügyben legfeljebb 21 napig lehet valakit elzárva tartani.

Közben a háttérben állítólag már szervezik a találkozót a Nissan elnök-vezérigazgatója, Hiroto Saikawa, és a Michelin éléről sebtében elhozott új Renault-elnök, Jean-Dominique Senard között. A személyes megbeszélésre a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség hollandiai főhadiszállásán kerülhet sor, csütörtökön.