A Brabham V8-as csúcssportautója megdöntötte Mount Panorama körrekordját

2019.02.03. 07:08

Egy héttel a Mazda Daytona-i csúcsa után rögtön itt az év második fontos körrekordja. A déli félteke legizgalmasabb versenypályáján, Mount Panoramán vert el mindent a Formula-1 alatt a Brabham tavaly bemutatott sportautója, a BT62. Ez az 1:58,68-as kör itt, aminél még nem ment ott gyorsabbat senki zárt versenyautóval (nyers V8-hang riadó):

A Mount Panorama Circuiten rendezik többek közt a Bathurst 1000-est a Bathurst 12 órást, amiknél egy versenynek sincs nagyobb reszpektje Ausztráliában. Sok nagy versenyző fordul meg itt sok nagy gyártó versenyautójával már ezért is nagy szó egy új körrekord. A hivatalos körrekordot tavaly novemberben futotta Christopher Mies egy Audi R8 LMS Ultrával. 1:59,291-gyel, ami hat tizeddel lassabb Luke Youlden Brabhammel futott szombati körénél. Annál a körnél, ami nem volt hibátlan: a hegyre fordulva (0:33-nál) elment pár tized, amikor Luke küzdött a technikával, talán a limiterrel. 

sfr

A Brabham tavaly semmiből jött első sportautója ezzel a körével lényegében a teljes sportautós társaságot elverte az Aston Martintól a Porschén át a Ferrariig. Egy szépséghibája van a dolognak: mivel teszten futották, nem biztos, hogy hitelesítve lesz, de a tényen ez semmit se változtat: eddig csak egy F1-es autó tudott ott gyorsabb kört nála. Jenson Button ment körbe nyolc éve az akkori McLarennel 1:48,88 alatt, amivel nem hivatalosan rekordtartó.