Mexikónak se kell a Forma-1?

2019.02.03. 12:45

Ha az ország új kormányán múlik, 2020-tól eltűnik az F1 versenynaptárából a Mexikói Nagydíj. A decemberben beiktatott Andrés Manuel López Obrador elnök alaposan átrendezi az ország költségvetését, amiben tervei szerint nincs helye a pazarlásnak. Így a hazai F1-futamnak se, amire éves szinten 400 millió pesót (5,6 milliárd forint) költ Mexikó. 

ger

Kezd jelenséggé válni, hogy a Forma-1-hez évtizedek óta kötődő országoknak elmegy a kedve a rendezéstől. Malajzia már kiszállt, miután kiszámolták, hogy nem éri meg nekik, de még olyan tradicionális rendezők sem állapodtak meg a Forma-1 szervezőivel a 2020-as szezonra, mint Monza, Silverstone, Hockenheim és Barcelona. Monza például komoly kedvezményt kap, de még így is sokallják az olaszok, hogy a futamért 24 millió dollárt (6,4 milliárd forint) kell fizetniük az F1-nek. Vietnam bezzeg beszáll, nálunk sem sajnálják rá a milliárdokat 2026-ig, de most Mexikó is bekerült azok közé, akik erre inkább nem áldoznának közpénzt.

Andrés Manuel López Obrador
Andrés Manuel López Obrador

Úgy tűnik, Obrador elnökön múlik a mexikói futam jövője. Ő nyilatkozta pénteken, hogy a rendezésre szánt pénznek tud jobb helyet a költségvetésben, anélkül a 400 millió pesó nélkül viszont, amivel az állam kisegítette a hazai futam rendezőit, aligha lesz futam. Jó lenne tudni, egyáltalán plusszos vagy mínuszos-e összességében Mexikónak a futam, de ha tényleg nem hozza vissza az árát, csak örülni lehet Obrador húzásának. Azt mondja, az innen és sok más pazarló kiadásból elvett pénzt az ország déli vasútjának fejlesztésére fordítaná. Köztük annak a vonalnak az építésére, ami részben a Yucatán-félsziget most még érintetlen dzsungelein haladna át. Ezért sok kritikát kap mostanában az elnöki karrierjét népszerű húzásokkal indító Obrador