Jövőre jön a Hennessey 500 km/h-s sportautója

2019.02.04. 15:47

Egy ideje mintha eltűntek volna, de most mindenkit megnyugtat a texasi sebességrekord-hajhász manufaktúra: jövőre támadásra kész lesz a Venom F5. A Hennessey célja továbbra is az 500 km/h.

hennessey-venom-f5-4

A Hennessey régi szereplője a szériaautók legértelmetlenebb rekordhajszájának, amiben rajta kívül a Bugatti és a Koenigsegg alkotja a mezőnyt. A leggyorsabb közúton is használható személyautó címéről van szó, és a leggyorsabbat nem úgy kell érteni, hogy kinek az autóját vezeti körbe valaki jókezű a legrövidebb idő alatt, mondjuk a Nordschleifén, hanem mint az autóskártyán: hánnyal megy. A Koenigsegg áll nyerésre 447 km/h-val.

A texasiak egy-két éve még azt mondták, a 300 mérföld/órás határ lesz a céljuk (484 km/h), tavaly viszont korrigáltak, és az új csúcs, amit szeretnének megfutni a Venom F5-tel az 500 km/h. Ehhez ugye, lesz egy saját építésű áramvonalas autójuk és benne egy 7,6 literes, nyomórudas vezérlésű, ikerturbós V8-as, ami a Hennessey szerint kerek 1600 lóerős, 1760 Nm nyomatékkal. Erőből rendben lesznek, saját bevallásuk szerint is a gumiterhelés kezelése kritikus, amiatt kell nagyon okosan megtervezniük a kísérletet. 

hennessey-venom-f5-6

A Venom F5 jövőbeli 24 példányáért a megrendelők állítólag már most kifizették a darabonkénti 1,6 millió dollárt, szóval reklámügyileg innen a Venom F5-nek már sok nem múlik azon, hogy sikerül-e vagy sem a kísérlet. Amire amúgy várhatóan jövőre kerül sor, hiszen a Hennessey friss közlése szerint idén ősszel, Pebble Beach-en mutatják meg a végleges verziót, nagyjából akkor indulnak az első valós sebességtesztek is, 2020-ban pedig legyártják a kisszériát.