A rendőrségnek nem tetszik, hogy a Waze leleplezi

2019.02.07. 15:32

A Waze-t elsősorban a dugó-kikerülés kiváló eszközeként ismertük meg, de mindenféle mást is előre jelezhet az autóvezetőknek. Egyebek közt a hatóság kellemetlen meglepetéseit is képes tönkretenni, amit most a New York-i rendőrség sérelmez.

waze

Úgy néz ki, odaát nem a nindzsa-traffipaxolás a divat a szervnél, mint mifelénk, hanem a részeg, vagy más módon tudatmódosult állapotban levő sofőröket igyekeznek kiszűrni. Ennek érdekében időről időre komoly útlezárásokat létesítenek forgalmas útvonalakon, és ilyenkor mindenkit végigellenőriznek. Ám úgy tűnik, veszélyben érzik a módszer hatékonyságát a Waze előrejelzései miatt, ezért arra szólították fel a szolgáltatás tulajdonosát, a Google-t, hogy távolítsa el az ellenőrzési pontok jelzését a térkép-programból.

A CBS New York értesülései szerint már meg is küldték a felszólítást, hogy távolítsák el az ellenőrzési pontok bejelölésének lehetőségét a szoftverből. „Ilyen információk közzététele felelőtlenség, mivel segíti az ittas sofőröket az ellenőrzés elkerülésében, és ezzel elősegíti a veszélyes autóvezetést... Az ellenőrzési pontok helyének felfedése így veszélyezteti a kérdéses sofőröket, azok utasait és mindenki mást is.” - idéznek a rendőrség leveléből.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a Google válasza a rendőrségi felszólításra, de nem ez az első eset, hogy a Waze és a hatóságok konfliktusba kerülnek. Franciaországban például törvényellenes a traffipaxok helyének előrejelzése, és más országokban is felmerült már, hogy hasonló tilalmat vezetnek be.