A világ új leggyorsabb terepjárója pedig...

2019.02.14. 18:01

A Bentayga eddig is a legszélesebb vásznú utcai autó volt a Volkswagen csoporton belül, és most az új Speed változat ráadásul végsebesség-rekorder is, legalábbis a maga kategóriájában.

A Speed a jól ismert hatlitleres, két turbós W12-es 635 lóerős, és 900 Nm csúcsnyomatékú változatát kapja meg, ami papíron ugyan valamivel gyengébb, mint a Lamborghini Urus négyliteres V8-as turbómotorja, de valamiképp mégis elérték, hogy nagyobb végsebességet biztosítson a Bentayga számára. A különbség szabad szemmel alig látható: az Urus végsebessége 305 km/h, a Bentayga Speedé pedig 190 mérföld óránként, azaz 305,9 km/h, de így is ez utóbbi a nagyobb szám, azaz a rekord most már kétségtelenül a Bentley-é.

A közel 2,4 tonnás szimpátiacsomag egyébként gyorsulásban is a szupersportkocsi-kategóriát fenyegeti, a 3,9 másodperc százra legalábbis kevés járművel múlható felül. A Speed változatot egyébként nem is olyan egyszerű megkülönböztetni a többitől, ha a visszafogott Speed feliratot nem szúrja ki az ember. Szemből csak a sötét színű rácsozatok árulják el, profilból pedig a csak ehhez a kivitelhez készülő 22 hüvelykes felnik.

A Bentley a Genfi Autószalonon tervezi élőben is bemutatni a Bentayga Speedet, amely a márka eddigi legerősebb és legnagyobb autója.