Elfogyott minden idei elektromos Mercedes

2019.02.15. 10:54

A Mercedes az Audihoz képest is viszonylag lassan indítja be első villanyhajtáshoz tervezett típusának gyártását. Az EQC ugyan már tavaly bemutatkozott, de gyártani csak az idén kezdik a Mercedes brémai gyárában, valamikor az év második felében.

A vállalat vezetője, Dieter Zetsche azt mondja, az idei évre tervezett összes EQC-t lefoglalták már, és nem is várható, hogy utolérik az igényeket a közeli jövőben. „Megteszünk mindent, hogy minél hamarabb felfuttassuk a termelést... de 2019-re még több a megrendelés, mint amennyit ki tudunk elégíteni, és alighanem 2020-ban is ez lesz a helyzet.” - mondta a vezérigazgató.

Az EQC egyébként az elektromos szabadidő-autók között messze nem tűnik a legjobb képességűnek: a hatótávja csupán 320 km egy töltéssel, a végsebessége pedig 180 km/h, ami azt jelenti, hogy ezeken a területeken nem csak a Tesla Model X, de az Audi E-tron és a Jaguar I-Pace is felülmúlja. Ugyanakkor a formaterv, és valószínűleg a kivitelezés is a márkára jellemző profi munka, és rajta van a Mercedes jelvény, ami önmagában is komoly eladásnövelő tényező lehet.

Az elektromos szabadidő-autót azonban csak afféle kezdeti próbálkozásnak szánták. A nagy villanyautó-offenzívát 2022-re ígérte a Mercedes vezetése, akkor elvileg már tíz ilyen típus lesz a kínálatban.