A sejk tízkerekű terepjáróval licitál túl mindenkit

2019.02.19. 11:47

Ma már a G osztály sem a régi: szinte bárki vehet néhány százezer euróért hatkerekű, vagy nyújtott Landaulet kivitelt, és ezekkel ijesztgetheti az utca emberét, akár az Emirátusokban is. Talán ez ihlette a híres Szivárvány sejket, hogy megcsinálja a saját, tízkerekű G osztályát, amellyel úgy lehet eltaposni egy kisebb autót, hogy észre sem veszi az ember.

Hamad bin Hamdan Al Nahjan sejk extrém autóiról már többször hallhattunk. A dúsgazdag megszállott gyűjteménye kevésbé használatos darabjaiból múzeumot rendezett be, de időről időre születnek újabb furcsaságok, amilyen például a Dhabiyan elnevezésű szörnyeteg. Ez felül Mecedes G osztály, alul pedig egy 1940-es éveket idéző burkolatba csomagolt katonai szállítójármű.

Az alap állítólag egy Oshkosh M1075-ös, amelyet az amerikai hadsereg selejtezett le és adott el. Ez eredetileg egy moduláris szállítójármű, amelyre szabvány konténer-méretben bármi felhelyezhető, hadianyagtól mobil parancsnoki központon át egy ballisztikus rakéta kilövőállásáig. Itt azonban egyáltalán nem használják ki a jármű elképesztő teherbírását: a hátul elhelyezett fél G osztályon kívül az egész gép egyetlen hosszú motorháztetőből áll. Jobb nem belegondolni, hogy ez az értelmetlen burkolat, és a négy pótkerék mekkora látóteret hagy a sofőrnek – az az ember érzése, hogy akár száz métert is kitakar. Mondjuk azon sem csodálkoznánk, ha lenne benne valamiféle kisegítő kamerarendszer, bár erre vonatkozó információ egyelőre nincs a birtokunkban.

Maga a jármű egyébként 10,8 méter hosszú, 3,2 méter magas és 2,5 méter széles, nagyjából 24 tonnát nyom, és egy 15,2 literes, 600 lóerős, soros hathengeres Caterpillar dízelmotor hajtja.

A Dhabiyan állítólag még csak nem is új, valamikor 2017-ben készültek el vele, de nem igazán mutogatták, így csak mostanság kezdi elérni a megérdemelt ismertséget.