Villanyautó lesz a Porsche Macanból

2019.02.27. 06:06

Úgy néz ki, a Porschénél nem vacakolnak az átmenettel: a márka legnépszerűbb modelljét váltják le egy villanyautóval, nyilván azzal a reménnyel, hogy az eladások a váltás ellenére tovább szárnyalnak majd. Bátor húzás, az egyszer biztos.

A Porsche közleménye elég egyértelműen fogalmaz. Azt írják, hogy a következő Macan már teljesen elektromos lesz, azaz nem készül belőle sem benzines, sem dízel, sem hibrid változat, csak elektromos. Ez azért tűnik bátor döntésnek, mert a közel 250 ezer eladott Porschéből majdnem 100 ezer volt Macan 2017-ben, magyarul a cég termelésének, és ezzel nyereségének jelentős részét ez a modell adja.

A gyáriak egyelőre annyit mondtak a 2021-re várható új Macanról, hogy az Audival közösen fejlesztett PPE padlólemezre épül, akár az első villany-Porsche, az év végére várható Taycan, és ahhoz hasonlóan 800 voltos elektromos rendszert kap.

A Macan és a Taycan között még egy elektromos modell érkezik, a Taycan emelt változata, a Cross Turismo, de hogy ezek milyen mértékben válthatják ki a jelenlegi, zömmel benzines, kisebb részben hibrid modelleket, azt egyelőre nem mernénk megjósolni.

A cég mindenesetre 2022-ig hatmilliárd eurót készül befektetni a villanyautó-gyártásba, és a típusaik fele 2025-ben már elérhető lesz elektromos hajtáslánccal.