Meglepően elegáns az új Hyundai Sonata

2019.03.06. 15:07

A fotók alapján az az ember érzése, hogy a Hyundai ezúttal a Volkswagen Arteon, és nem a Passat vetélytársának szánták a következő Sonatát. Csakhogy itt a karcsú forma aligha lesz árnövelő tényező.

A Sonata a nagy szedánok legerősebb piacain, Észak-Amerikában és Kínában eddig sem szerepelt rosszul, pedig nemigen lóg ki a mezőnyből: hasonlóan átlagos külsejű nagykocsi, mint a Toyota Camry, a Honda Accord vagy az amerikai Passat. Ám a képek alapján az az érzésünk, a Hyundai tervezői most más feladatot kaptak, mint korábban. Azt, hogy valami igazán látványosat alkossanak.

Az új Sonata egész más karakterű, mint az elődei: kupé-szerű tetővonalat, a régebbi Aston Martinokat idéző orrkialakítást, és számtalan érdekes formai részletet láthatunk rajta. Bátor dolgokat, amilyenekkel a Hyundai korábban biztosan nem próbálkozott volna.

Mintegy mellékesen nőtt is a típus, széltében 2,5, hosszában 4,5 centit, viszont 3 centivel alacsonyabb lett, mint korábban. A 3,5 centivel hosszabb tengelytáv miatt valószínű, hogy az utasteret is tágasabbá tudták tenni, bár kérdéses, hogy a szép tetőív mennyi fejteret hagy majd hátul.

A típus élő bemutatóját április közepén tartja a Hyundai a New York Auto Show-n, a forgalmazását pedig az év második felében kezdik. Az viszont nem túl valószínű, hogy a típus hozzánk is eljut, annak ellenére, hogy az errefelé kapható i40-esnél egyértelműen sokkal vonzóbb jelenség.