Kondenzátoros hibridet fejleszt a Lamborghini

2019.03.12. 13:10

Bár sokan kísérleteztek már a szuperkondenzátoros autós hajtásokkal, ilyen szériamodellek egyelőre nem készülnek. Elképzelhető, hogy a Lamborghini lesz az első gyártó, amely megpróbálkozik a megoldással.

A szuperkondenzátorokról – amelyek egyszerűen igen nagy kapacitású kondenzátorok – az már rég kiderült, hogy autók hajtásához önmagukban nem használhatók. Ám a hajtás kiegészítésére, a teljesítmény időleges növelésére vagy a fogyasztás csökkentésére alkalmasak lehetnek. A Lamborghini műszaki igazgatója, Maurizio Reggiani hisz benne, hogy ezzel a megoldással lehet meghosszabbítani a klasszikus V12-es szívómotor pályafutását.

Reggiani azt mondja, a villanyautókban és hibridekben ma használatos akkumulátorok – akár Li-ion, akár Ni-MH típusúak – sportkocsik számára nem ideálisak. Elsősorban viszonylag nagy tömegük és korlátozott terhelhetőségük miatt – egy sportkocsi számára mindkettő nagyobb hátrány, mint egy átlagos tempójú közlekedésre szánt autó számára. A szuperkondenzátor ugyan jóval kevesebb energiát tárol, mint egy akkumulátor, viszont azt sokkal gyorsabban képes felvenni és leadni. Ezzel egy hibrid hajtásrendszer energiaforrásaként képes tehermentesíteni a benzinmotort, amivel csökkenthető az átlagos fogyasztás és károsanyag-kibocsátás és rövid időre jelentősen növelhető a rendszer összteljesítménye is.

„Szükségünk van a szívó V12-es érzelmeket keltő karakterére, de csak hibrid hajtásban tudjuk megtartani... A nyomatéknövekedés főként kis fordulatszám mellett lesz jelentős: így sokkal jobban használható karakterű motort kapunk." - mondja a Lamborghini műszaki vezetője.

Úgy tudjuk, a kész szuperkondenzátoros hibrid hajtásrendszert elsőként az LB48H nevű, korlátozott példányszámú gyártásra szánt szupersportkocsiban szeretné bevetni a Lamborghini – ez még a millió eurós kategóriába tartozik majd – de később az Aventador utódjába is hasonló hajtás kerülhet, már jóval elérhetőbb áron. És ha a megoldás beválik, valószínű, hogy később az igazán sportos autók természetes alkatrészévé válhat a szuperkondenzátor.