Könnygázzal az autótolvajok ellen?

2019.03.13. 11:04

Elég váratlan módon köti össze a Toyota szabadalma az autótolvajok és a rossz szagok elleni harcot. A közös pont: mindkét célra ugyanazt a rendszert alkalmaznák.

1

Ez a szellőzőrendszerbe épített illat-párologtató, amelyet természetesen az autó elektronikája vezérelne. Az alapfunkciója az lenne, hogy az autót elindító személytől, pontosabban a nála levő adatterminálhoz (ami valószínűleg lehetne akár az autó kulcsa, akár egy okostelefon) kötődő programozásnak megfelelő illatot juttasson az autó belső terébe. Például ha Apa vezet, akkor lehet fenyőillat, ha Anya, akkor virágillat, vagy fordítva, ahogy épp a felhasználók beállítják. Ám ha valaki illetéktelenül próbálja indítani az autót, az személyre szabott illatként könnygázt kapna az arcába.

Az ötlet egészen nagyszerűen hangzik első közelítésben, bár abba azért nem olyan jó belegondolni, hogy mi történhet, ha a kocsikulcs gombeleme lemerül, és az illatosító úgy érzékeli, hogy lopnánk a saját autónkat. Az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak elromlik valami, és az eszköz összekeveri az illatokat, vagy egy balesetnél szabadul ki, ami az illattartályokban van. Ahhoz mindenképp túl sok a tulajdonos számára is kellemetlenségbe torkolló lehetőség, hogy igazán jó ötletnek érezzük a japán gyártó szabadalmát. De legalább más biztosan nem csinál hasonlót, amíg a szabadalom le nem jár.