Meghalt a világ legnagyobb autóértékesítője

2019.03.14. 07:23

Kilencvenéves korában meghalt Joe Girard, az autóértékesítő szakma amerikai legendája. Több mint tizenhárom ezer eladott autó volt a múltjában, pedig későn kezdte és korán otthagyta a szakmát.

jvzh

Nincs abban semmi meglepő, hogy kapitalizmus hazájában sztár lehet egy szorgalmas autókereskedőből. Joe Girard sztársága persze relatív, Amerikán kívül nem sokan ismerik a nevét, ott viszont egész nagy karriert futott be azzal, hogy mindenkinél több autót adott el értékesítőként. A története egy Chevrolet-kereskedésben indult, ahonnan még kirúgták valamiféle agresszív értékesítői taktika miatt, majd egy másikban folytatódott, ahol 1963 és 1978 között közel 13 ezer autót adott el. 

cug

Girard sikere mögött állítólag az volt, hogy minden lehetséges percét az asztalánál, az ügyfelekkel töltötte. A legfőbb módszere pedig, ami kellett, hogy ennyi autót vegyenek rajta keresztül az úgynevezett szóbeszédmarketing volt. Girard tett róla, hogy emlékezzenek rá és vigyék a hírét: folyamatosan hívogatta ügyfeleit érdeklődően az eladás után is és rendszeresen küldött képeslapot minden egykori vevőjének. Egyrészt tudta, hogy azoknak idővel új autó kell, másrészt szerette volna, ha ő jut eszükbe, ha egy ismerősüknek autókereskedőt kell ajánlani. Bejött. Legjobb éve 1973 volt, amikor 1425 autót adott el, erre építette később hírnevét, mint a világ legjobb eladója. Pár évvel később, 49 évesen aztán besokallt a nagy pörgéstől és hirtelen visszavonult a kereskedéstől. A következő évtizedeit olyan könyvek írásával töltötte, amikben fejtegette, hogyan kell bárkinek eladni bármit és sorra tartotta az előadásokat a témában. 

jhv.png

Girard rekordja két éve dőlt meg, egy Ali Reda nevű Cadillac- és Chevrolet-kereskedő adott el 1520 új és 52 használt autót 2017-ben. Az új csúcs híre eljutott az akkor 88 éves Girardhoz is, aki nem fogadta jól a hírt - annak ellenére sem, hogy Reda a rajongója volt, aki hangoztatta, hogy az ő technikáit követve lett meg neki az új csúcs. Girard még ügyvédet is fogadott kétségbeesésében, de a General Motors is megerősítette Reda számait, így muszáj volt beletörődnie. A Guinness bizottság viszont nem szállt be a játékba. Azt mondták, egy nehezen hitelesíthető rekord az autóértékesítésé, így részükről nyugdíjazták ezt a kategóriát, aminek így náluk Girard maradt az utolsó rekordere.