Kanadából jött a villanyteherautózás újdonsága

2019.03.18. 07:36

Amíg a világ a Genfi Autószalon újdonságait emésztgette, Kanadában a semmiből feltűnt egy villanyos teherautó, méghozzá nem is csak egy prototípus. 

rntgt

Kanada nem épp az az ország, ami az elsők közt jut eszébe az embernek a járműgyártásról. A most felvillant Lion sem egy nagy név, a quebec-i vállalat az elmúlt szűk tíz évben elektromos buszokat, köztük iskolabuszokat gyártott a helyi piacra. Az ebben szerzett tapasztalatukat vitték most odébb egy kategóriával, és megcsinálták a Lion8-ast, egy 480 kWh-s akkumulátorcsomaggal felpakolt teherautót. Egy ideje állítólag már előrendelhető, de a nagyvilágnak csak a napokban mutatták meg a kész terméket. 

Azokkal az LG-től vett giga akkucsomagokkal és a 470 lóerős villanymotorjával 400 kilométeres hatótávot tud, igaz, azt nem tették hozzá az infóhoz, hogy erre maximális terhelésre pakolt raktérrel vagy üresen képes. Ez még a fuvarozásban is elég lehet pár feladatra, a töltésidő viszont nagyon baljós, mert ha azokat a jól láthatóan elkülönülő akkumulátorokat csak együtt, egyszerre egy irányból lehet tölteni, akkor hiába képes 100 kW-os töltésre a Lion8, nagyjából öt óra kell neki egy telitankhoz.

A cég bizakodó, és mivel Kanada egy szélsőségesen élhető, erősen környezettudatos ország, nem kizárt, hogy sok helyi fuvarozó cég szeretne emissziómentes flottát, ami önmagában jó reklám, az meg pláne, ha mindezt egy helyi gyártó termékével teszik.