A Peugeot család tovább hizlalná a birodalmát

2019.03.20. 15:04

A Peugeot-nak váratlanul jól sikerült kijönnie az évtized első felének mély pénzügyi kátyújából, sőt, egyelőre úgy néz ki, hogy az Opel felvásárlása is sikertörténet lett. Most pedig felmerült a lehetősége, hogy tovább növekedjék a birodalom, és az egyik főrészvényes, a névadó Peugeot család támogatná is ezt.

1

Jelenleg két jelölt jöhet szóba: a Fiat Chrysler Automobile (FCA) és a Jaguar Land Rover (JLR). Mindkettő rejt lehetőségeket a PSA számára, és persze buktatókat is, és mindkettővel lehetségesnek tűnik valamiféle együttműködés.

A felvásárlásokat állítólag a PSA vezére, Carlos Tavares szeretné, és a Peugeot családot képviselő FFP vezetője, Robert Peugeot jelezte, hogy részükről nincs is akadálya ennek. „Mi az Opel-projektet is a kezdetektől támogattuk, és ha újabb lehetőség kínálkozik, mi nem állunk az útjába.” - mondta Peugeot úr egy interjú során, amelyet a Les Echos nevű lapnak adott.

A Fiatnál mostanság alig folyik fejlesztés
A Fiatnál mostanság alig folyik fejlesztés

A dolog egyetlen szépséghibája, hogy néhány éve az FFP elvesztette a Peugeot csoport irányítását: jelenleg ugyanúgy a részvények 12,23%-át birtokolja, mint a francia állam és a kínai Dongfeng Motor, azaz ahhoz, hogy bármi történhessen, legalább a két másik tulajdonos egyikének támogatnia kell a terveket.

Elemzők szerint egy újabb autógyártó megszerzésének, vagy valamiféle szövetségnek azért lenne értelme, mert a Peugeot csoport az Opellel kiegészülve még inkább az európai piacra van utalva, mint korábban bármikor: az eladások több, mint 90%-a innen származik. Így stratégiai szempontból mindenképp megérné befektetni egy olyan cégbe, amely például az Egyesült Államokban, illetve Kínában erős.

Hiába lett az Év Autója az i-Pace, a Jaguar félelmetes adósságot halmozott fel
Hiába lett az Év Autója az i-Pace, a Jaguar félelmetes adósságot halmozott fel

A két felmerült lehetőség közül egyértelműen a Fiat Chryslerrel való szövetségben rejlik a több potenciál. A Fiat európai fejlesztésére ugyanis kevés forrás jutott az elmúlt években – ezen a területen jól jönne a Peugeot segítsége – míg a francia cég a Chrysler segítségével gyorsabban és hatékonyabban vethetné meg a lábát Észak-Amerikában.

A Jaguar Land Rover felvásárlása valamivel kevésbé tűnik vonzó ötletnek a Peugeot szemszögéből. Bár a brit cég elég nagy bajban van hozzá, hogy gombokért meg lehessen szerezni tulajdonosától, az indiai Tatától, és viszonylag fejlett villanyautó-technikája olyasmi, aminek a PSA csoport később hasznát láthatja. Viszont a JLR annyira más kategóriákban van jelen, mint a Peugeot márkái, hogy a műszaki együttműködés alig jöhet szóba a két cég között.