Elfogyott az új Koenigsegg

2019.03.20. 11:42

A Genfi Autószalonon bemutatott Jesko már nem az a fajta Koenigsegg, amiből csak néhány példány készül, mint a cég korábbi modelljeiből. Ám úgy látszik, a svéd sportkocsigyártó így sem tudja kielégíteni az igényeket.

Kevesebb, mint két hete leplezték le a Koenigsegg új sportkocsiját – a mega-autót, ahogy a gyáriak hívják – és bár még a pontos ára sem ismert, már letették az előleget az összes elérhető példányért. Összesen 125 példány legyártása szerepel a tervekben. Ezek közül még nem mind foglalt, ám csak azért, mert a Koenigsegg néhány példányt fenntartott korábbi ügyfeleinek, akik nem voltak ott a Genfi Autószalonon.

A Jesko nem hoz drámai változásokat az elődeihez képest, hasonlóak a műszaki megoldásai és a formája is, de E85 alkohol-benzin keverékkel használva 1600 lóerőt adhat le a motorja – ez a teljesítmény mozgat 1320 kilogrammnyi autót. Ezen felül az aerodinamikája is hatékonyabb lett, így állítólag készül egy változat, a Top Speed nevű, amellyel elérhető lesz a 480 km/h-s sebesség. A másik kivitelt, a Tracket – ezt láthatta a közönség Genfben – versenypályán való használatra optimalizálták, így ez lassabb lesz, de hatalmas hátsó légterelőjének köszönhetően nagyobb kanyarsebességet érhet el. Mindkét változat használható lesz utcán, legalábbis ahogy Christian von Koenigsegg, a cégalapító fogalmazott, minden piacon, ami valamit is számít.

Az autó árát egyelőre csak pletykákból ismerjük: ezek szerint kb. 3 millió dollárba kerül majd egy-egy példánya, ami nagyjából 827 millió forintnak felel meg.