Mégis otthon gyártja majd villanyautóit a Chevrolet

2019.03.25. 07:33

A General Motors (GM) pénteken bejelentette: 1,8 milliárd dolláros beruházást hajt végre és 700 új munkahelyet hoz létre az Egyesült Államokban.

btrb.png

A detroiti székhelyű autógyártó óriás az összeg egy részét az egyik michigani üzemének fejlesztésére fordítja: az Orion Township városkában lévő üzemben készül a Chevrolet új elektromos autója, itt 400 új munkahelyet teremtenek. Az új, Bolt-alapú elektromos autókat a GM eredetileg az Egyesült Államokon kívül tervezte gyártani, de változtatott korábbi döntésén. Ezt az iparági és vállalati logika következményeként magyarázta, és nem említette meg Donald Trump nevét. Az amerikai elnök többször is nyilvánosan bírálta a nagyvállalatot, és arra sürgette, hogy ne külföldön, hanem az Egyesült Államokban hajtson végre beruházásokat. Legutóbb e hét szerdáján, az ohiói Lima városában tartott nagygyűlésen hozta szóba a General Motorst.

Az autógyár a múlt ősszel jelentette be, hogy bezárja az ohói Lordstownban lévő üzemét, megszüntetve ezzel 1500 munkahelyet. Trump szerdán a lordstowni gyár újranyitására szólította fel a GM vezetését. "A GM továbbra is folytatja beruházásait az amerikai üzemeiben, mert ebben látja a növekedés lehetőségeit" - emelte ki közleményében Mary Barra, a GM elnök-vezérigazgatója. A megfogalmazással elemzők szerint a GM azt kívánta jelezni, hogy nem Donald Trump nyomásának engedve hajt végre beruházásokat az Egyesült Államokban.