Három cég együtt kaszálhatja el a Putyin-limuzint Európában

2019.03.29. 12:50

Az Aurus az orosz állami pénzből finanszírozott szuperautók márkaneve. A korszerű, Porsche segítséggel tervezett luxusjármű, a Senat limuzin egy változatát a Genfi Autószalonon állították ki, de úgy néz ki, Európában új márkanevet kell találni a számára.

Az oroszok ugyan kezdeményezték az Aurus márkajelzés bejegyzését az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalánál (EUIPO), de ezt három gyártó egyszerre kifogásolta meg. A Lamborghini szerint az Urus típusnevükre hasonlít túlzottan, a Michelin szerint az amúgy magyar eredetű, és 2013 óta újra alkalmazott Taurus névhez áll túl közel, a Toyota szerint pedig az Auris márkajelzéssel (amit egyébként már nem használ a cég, de a védettség még él néhány évig) lehet összekeverni. Márpedig ha az EUIPO bármelyik kifogást elfogadja, akkor az oroszok nem használhatják az Aurus nevet az EU területén, hiába jegyeztették már be sikeresen a Benelux államokban, Lettországban és Litvániában.

Az orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium, az Aurus projekt gazdája azt nyilatkozta, hogy nem látnak nagy problémát a jelenségben, de ha Európában forgalmaznák bármelyik Aurust, azt az EUIPO hozzájárulása nélkül biztosan nem tehetik meg.