Oszakában a Tesla akksijairól mennek a vonatok, ha beüt a baj

2019.03.31. 08:08

Amíg a legnagyobb autógyártók is megszenvedik, hogy a villanyautózás terjedésével kiszolgáltatottá lettek az akkumulátorgyártóknak, a Teslánál annyi az akksi, hogy egész energiatároló telepeket pakolnak tele vele. Most épp Oszakában adtak át egy 7 megawattórás tárolót. 

rv

A Teslának nem új az energiatároló telepes iparág. Két éve Dél-Ausztráliában lett nagy szükség az áramellátás stabilabbá tételére, amire Elon Musk akkor bedobott egy fogadást az ausztráloknak, hogy vagy felépít a vállalat egy 100 megawattórás energiatároló rendszert 100 nap alatt vagy ha ennél tovább tart a munka, ugyanúgy befejezik, de ki sem számlázzák. Sikerült időben összerakni a telepet, ami azóta 30 ezer háztartásnak biztosít tartalék energiát olyankor is, amikor éppen nem fúj a szél a térséget árammal ellátó Hornsdale szélerőműtelepen. Hasonló projekt volt az oszakai is.

vrgw

Az oszakai telep lényegesen kisebb, itt 42 Powerpack akkumulátort csatlakoztattak a hálózathoz egy vasútvonal mellett hét megawattórás kapacitással. Ennek a japánok két módon veszik hasznát. Egyrészt áramszünet esetén ez képes a vonal egy-egy veszélyben lévő szerelvényét nagyjából harminc percen át mozgatni, ami egy földrengésnél épp elég lehet ahhoz, hogy azokat a legközelebbi állomásra vigye. Másrészt csúcsidőszakban is beszállhatnak az akksik, vagy amikor a vasútvonalon valamilyen okból hirtelen megugrik az áramfogyasztás. Ilyen helyzetekben a telep segít tehermentesíteni a hálózatot.