A Toyota ijesztő kisautója nem vicc volt

2019.04.02. 11:15

Szomorú balesetnek tűnik az új, ötajtós amerikai Toyota Yaris, amely felismerhetően egy Mazda 2-es, bulldog-pofával elrondítva. Viszont nem áprilisi tréfa volt, az elsejei bejelentés ellenére sem.

A lényeg, hogy 2015-ben a négyajtós Mazda a kettest még Scion iA-ként kezdte szállítani. Talán emlékeznek, a Scion volt a Toyota fiatalos márkája Észak-Amerikában, amelyet 2016 végén szüntettek meg a költségekhez képest elenyésző eladások miatt. Az alig egy éves iA szedán mexikói gyártására viszont élő szerződése volt a Toyotának a Mazdával, amelyből csak nagyon drágán hátrálhattak volna ki, ezért a kis négyajtóst átvették a Toyota kínálatba Yaris iA néven, az Európában is ismert ötajtós Yaris mellé.

A csavar a történetben ott van, hogy a Toyota a 2011-ben bemutatott ötajtós Yarist alighanem a kora miatt kivonta Észak-Amerikából, így azonban ötajtós kiskocsi nélkül maradtak. Ezt pótolják most a Mazda révén, bár igazából nem tettek mást, csak a négyajtósról már ismert rettenetes bulldog-orrot rárakták az ötajtós Mazda 2-esre is.

Minden más is változatlan maradt: az ötajtós Mazda-féle Yarisba is 1,5 literes, 106 lóerős szívó benzinmotor kerül, amire mondhatjuk, hogy bevált, hisz a Mazdákban már 2014 óta használják csavarra ugyanezt.

Hogy mekkora piaci siker várgató? Nem nagyon nagy: Amerikában kevesen keresnek kisautót, és elég valószínűtlen, hogy aki mégis ilyet keres, az épp ezt a bulldogarcút választaná. A szedánból így tavaly 25 ezer körül tudtak eladni, az ötajtóssal szerencsés esetben ez a szám akár 40 ezerig is nőhet.