Akár 250 utas elfér a kínaiak új óriási buszán

2019.04.06. 09:01

A világ leghosszabb elektromos buszát, egy 27 méter hosszú duplacsuklóst mutatott be a héten a BYD. Dél-Amerikában tarolhatnak nagyot a K12A-val a kínaiak. 

1

A villanybuszokat Komáromban is gyártó kínai gigavállalat nem új szereplő városi buszok piacán. A BYD 2003-as alapítása óta a bolygó nagy részére eljutott a cég, már több mint ötvenezer villanybuszt szállítottak le összesen mindenfele még az USA nagyvárosainak flottáiban is ott vannak New York-tól Los Angeles-ig. Ez a négytengelyes újdonság kimondottan Dél-Amerikára lett célozva, a bogotai BRT-rendszerben (zárt pályás buszsáv) kezdhet hamarosan. Bár ettől függetlenül a hazai piacon is sok fogyhat majd belőle. 

2

A K12A egyszerre 250 utast tud szállítani, az ő gyors fel- és leszállásukhoz hét darab kétszárnyú ajtó van rajta oldalanként. Kasznija alumínium, végsebessége 70 km/h, ezekkel együtt 300 kilométert tud menni egy töltéssel, de hogy mennyi a töltési idő, arról nem írnak a kínaiak.

Ezzel a 27 méterrel egyébiránt a BYD újdonsága három métert ver az Ikarus valaha gyártott leghosszabb buszára, ami az egyetlen példányban gyártott 293-as volt. Az az egy darabja 1992-ben Teheránba került, és egy tavalyi kép szerint megvan még, sőt, máig használják.