Ezeken az új autókon adnak túl leghamarabb a gazdáik

2019.04.07. 12:57 Módosítva: 2019.04.07. 14:00

Az amerikai iSeeCars 46 millió újautó-vásárlást vizsgált meg, és rangsorolta, hogy milyen arányban adják el autóikat a tulajdonosok már egy éven belül. A top 10-es lista hemzseg a prémiumoktól.

hamar-eladjak

Annak érdekében, hogy a kutatás minél valósabb képet fessen, kiszűrték azokat a vásárlókat, akik még 1000 mérföldet (~1609 km-t) se mentek az autóikkal. A végeredmény valamelyest meglepő, a top 10-be két Nissant leszámítva kizárólag prémium gyártó terméke került be. A dobogón a Mercedes C osztály, a BMW 3 és a Land Rover Discovery Sport végzett. A top 3-as helyezéshez mindegyik esetben 12%-körüli eredmény kellett, vagyis 100-ból 12 tulajdonos egy éven belül túlad ezeken az autókon.

Bár a lista további részében is szinte kizárólag prémium autókat találunk, az iSeeCars első embere szerint hiba lenne kizárólag az ilyen autók bonyolultságára és esetleges megbízhatatlanságára alapozni az eredményt. Phong Ly szerint a prémium márkák ügyfelei gyakrabban választanak valamilyen lízingkonstrukciót, így sokszor különösebb indok nélkül előfordulhat, hogy valaki egy éven belül átülnek valamilyen más autóba. Persze, azért vannak statisztikák, amik alátámasztják az előítéleteket, a Discovery Sport és az Evoque megbízhatóságát például rosszra értékelte a JD Power, a Mercedes pedig 2018-ban viszonylag hátul szerepelt a Consumer Reports listáján.

A Nissanok közül a nálunk nem kapható Versa Sedan egyébként is lenézett típusnak számít, viszont a sima Versa (nálunk Note) nyolcadik helye és 9%-os egy éven belüli eladási aránya azért már érdekesebb. Talán az SUV-k egyre növekvő elszívó hatása okozta a nem túl előkelő helyezést. Ly szerint a Nissanoktól azért fordulnak el ilyen nagy arányban a tulajdonosaik, mert régóta piacon vannak, és fedélzeti elektronikai egységeik nem követik a kor színvonalát.

A fentiek után a márkák rangsorában sincs különösebb meglepetés. A BMW áll az első helyen 7,9%-kal, mögötte a Porsche és a Mercedes végzett. Az Audi 5,1%-os eredménye és nyolcadik helyezése a legjobb a nagy német trióból, viszont az olcsóbb márkák közül a Fiat is beférkőzött a top 10-es listába.

Sajnos az eladások okai mind csak feltételezések, a teljes képhez fontos lett volna, hogy az is kiderüljön, hogy a tulajdonosok miért döntöttek a viszonylag korai eladás mellett. A teljes listát alább olvashatják.

   Típus Hány %-át adják el egy éven belül?
1 Mercedes-Benz C-Class 12.4%
2 BMW 3 Series 11.8%
3 Land Rover Discovery Sport 11.8%
4 Land Rover Range Rover Evoque 10.9%
5 MINI Clubman 10.7%
6 BMW X1 10.4%
7 BMW X3 9.0%
8 Nissan Versa Note 9.0%
9 Jaguar XF 8.8%
10 Nissan Versa 8.7%
   Gyártó Hány %-át adják el egy éven belül?
1 BMW 7.9%
2 Porsche 7.6%
3 Mercedes-Benz 7.4%
4 Land Rover 6.5%
5 Jaguar 6.4%
6 MINI 6.2%
7 FIAT 5.2%
8 Audi 5.1%
9 Nissan 5.0%
10 INFINITI 4.7%

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.