Sportváltozatot kaphat az új Mazda 3

2019.04.12. 14:25

A Mazda fejlesztési menedzsere, Kota Beppu nagy erőkkel lobbizik egy „Hyper” 3-as kifejlesztéséért, és állítólag a projekt elfogadása a vezetőség részéről már csak formaság.

Autóipari mércével mérve a Mazda egy aprócska gyártó, nincsenek akkora forrásai, hogy sportváltozatot fejlesszenek minden modelljükhöz, de az új 3-as formája tényleg sportváltozat után kiált, a fejlett piacokról legalábbis ilyen visszajelzések érkeztek. Az igények ráadásul annyira ígéretesek, hogy minden jel szerint zöld utat kaphat a projekt.

Beppu mester szerint a sportváltozat megkaphatja a 2,5 literes turbós négyhengerest, ami jelenleg az amerikai piacon kerül a nagyobb Mazdákba. A 247 lóerő nem számítana kifejezetten erősnek a kompakt hot hatch kategóriában, de a 420 Nm nyomaték már felvet problémákat, főleg, ha marad az elsőkerékhajtás. A hajtási befolyás kiküszöbölésére felmerült a már létező összkerekes megoldás alkalmazása is.

Viszonyítási alapként a Golf GTi-re hivatkozik Beppu, de elképzelése szerint a sportos 3-as annál barátságosabb lenne, és nem pályahasználatra élezné ki, sokkal inkább egy nagyon gyors de élhető autóban gondolkodik. Állítólag a hirosimai központban már titokban készítettek egy prototípust, és ha minden jól megy 2021-ben be is mutathatják a „Hyper” 3-ast. Az más kérdés, hogy eljuthat-e Európába is a modell, a 2,5 literes turbómotor nem biztos, hogy teljesíteni tudja majd a szigorú kibocsátási normákat. Ha nem, akkor kénytelenek leszünk beérni a 180 lóerős benzines dízellel.