Három évig tartott a világ leghosszabb villanyautós túrája

2019.04.13. 10:44

Egész pontosan 1119 napig, 95 ezer kilométeren át volt úton egy holland volkswagenes, hogy elektromossá alakított Golfjával beírja magát az autós rekorderek közé. Amszterdamból ment el sok kitérővel Sydney-be ennél hosszabb villanyautós túráról nem tudni.

Még júliusban írtunk egy lengyel srácról, Arkady Pawel Fiedlerről, aki egy mezei Nissan Leaffel autózott végig Afrikán Fokvárostól Marokkóig. Nem volt egy sima kaland, és az értékéből se von le semmit, hogy Pawel útja alatt már rég úton volt Wiebe Wakker, a holland, aki egy villanyossá alakított VW Golffal indult el Amszterdamból 2016 márciusában. A Golfjába a villanymotorhoz egy 37 kWh-s lítium-ion akkumulátor került, amivel a mai kisautós mezőny szintjét, azaz kábé 200 kilométeres hatótávot bír. Városba bőven jó, de egy ilyen úton logisztikai rémálom lehetett néhány ország.

Mielőtt még szörnyülködnél, hogy három év kell el villanyautónak egy ekkora úthoz, tudd, hogy nem kell. Wiebe lényegében szervezett magának egy óriási kirándulást, és a szponzorai pénzén, valamit az olvasói/nézői vendéglátásait kihasználva tekeregte végig az utat kisebb-nagyobb kitérőkkel, míg nemrég elért a kitűzött célba, Sydney-be. Ezért lett mind időben, mind kilométerben ennyire hosszú az út. Hogy sportértéke így mennyi van, döntse el mindenki maga, de 97 nap alatt átvillanyautózni Afrikát valószínű inkább volt kihívás.

Wiebe azt mondja, töltésre az egész út alatt 300 dollárt (86 ezer forint) költött, ami évente csak száz dollár, szóval biztos sokat tudott potyázni. Egy hasonló benzines Golffal közel 7000 liter fogyott volna ezalatt, azaz még a közel-keleti szakaszok filléres üzemanyagárait számolva is forintmilliós tétel lett volna a tankolás. Meg ugye abban nem lett volna hírérték. 

Ha mélyebben is érdekel Wiebe Wakker útja, a honlapjáról elérhető rengeteg kép és videó, amik az út alatt készültek, ott mindent megtalálsz. Ha pedig a mi - ehhez képest szánalmasan rövid, ám nem kalandtalan - villanyautóval világjárós túránkról olvasnál, ide kattintva megteheted: