Egy célszerű Audi a jövőből

2019.04.15. 16:34

Az Audi Sanghajban mutatta be legújabb tanulmányautóját, amely egy távolabbi jövőképet vázol fel. Elektromos, önvezető, skandinávosan egyszerű, és a hangsúlyozottan zöld. Viszont semmit nem tartalmaz a mai Audik sportos, kényelmes és pazarló karakteréből.

Szinte természetes mostanra, hogy Kínában mutatni kell valami elektromos járművet. Kínában ez amúgy is erősen támogatott műfaj mostanság, de az Audi most nem elégedett meg azzal, hogy kiállítja valamelyik szériagyártásra szánt, méregdrága luxus-villanyautóját. Készítettek egy olyan járművet, amely tényleg a jövő Audiját vázolja fel – pontosabban egy ma elképzelt jövő autóját. Természetesen elektromos hajtásláncú modellről van szó, 65 kWh-s akkucsomaggal a padlójában, 170 lóerős motorral, a szabvány MEB platformon. Ám az AI:ME nem olyan apró, ahogy a korábbi vázlatok alapján sejthettük: 4,3 méter hosszú, 1,9 méter széles, 1,52 méter magas, a tengelytávja pedig óriási: 2,77 méteres. Az arányai azonban megtévesztőek, hisz egybeszabott, szinte egyterű-jellegű, és a 23 hüvelykes felnik miatt a kerekek és a karosszéria viszonya is olyan, mint egy kisebb autón.

Bár, ahogy a neve alapján sejthető, a tanulmány önvezetésre képes, van benne kormánykerék és pedálok is. Erre azért van szükség, mert ez a jármű a tervezői szerint még csak 4-es szintű robotpilótát tartalmaz, ami bizonyos esetekben még igényelhet emberi beavatkozást.

A felfújt kisautó-jellegű külső formaterv hozzá illő módon spártai belső teret rejt. Nyers színű vászon és vastag fabetétek határozzák meg a hangulatot, a tetőablak alatti fabetéteken ráadásul valamiféle futónövény látható, azaz a növényvilágnak is csináltak helyet az autóban, az emberek mellett.

Azt egyelőre nem tudni, hogy lesz-e hasonló karakterű modell az Audi kínálatában, bár a luxusmentes karakter és kialakítás alapján azt mondanánk, erre csak akkor van esély, ha az Audi márka profilja is megváltozik időközben. Mondjuk amilyen változásokra számítani lehet az autóiparban a következő egy-két évtized során, ez sem lehetetlen.