Egy tonna alatt lesz az új Opel Corsa

2019.04.15. 12:12

Az aktuális Corsa műszaki alapjai még 2006-ból származnak, a GM-Fiat együttműködés termékei. Nem sikerülhettek olyan rosszul, a Fiat azóta minden, a Pandánál nagyobb saját tervezésű autóját ennek a platformnak a változataira helyezte át, viszont még egy régebbi iskola terméke, amikor a használható törésteszt-eredményeket több anyag beépítésével, és nem nagy szilárdságú ötvözött acélokkal igyekeztek elérni. Alighanem ennek is köze van a tényhez, hogy a Peugeot platformra épülő Corsa F tömegét a gy 108 kilogrammal sikerült lefaragni.

corsafbody

Állítólag 980 kilogrammos változat is lesz, ami nyilván a legkönnyebb motorral, a háromhengeres benzinessel lehetséges. Még részletezték is, hogy hol sikerült a legtöbbet faragni az autó tömegéből. Így maga a karosszéria vagy 40 kilogrammal, a motor 15 kilóval, a motorháztető 2,4 kilóval, az első ülések 5,5, a hátsók 4,5 kilóval könnyebbek a következő generáción. Ez ahhoz képest mindenképpen figyelemre méltó, hogy a Corsa fejlesztését gyakorlatilag a nulláról kellett újrakezdeni, amikor a Peugeot csoport megvette az Opelt 2017 elején. A munka állítólag szinte készen van: úgy tudjuk, még a nyár folyamán bemutatják a Corsa következő generációját, amely még az év vége előtt kapható is lesz.

Az Opel szempontjából a Corsa kulcsfontosságú típusnak ígérkezik: ennek a fogadtatása döntheti el, hogy tovább javulhatnak-e a német autómárka pénzügyi eredményei a közeljövőben.