2019.04.17. 12:42

Egy villanyautó nézhet ki jól, ezt a Tesla már bizonyította. A Genesis Mint ennél tovább is megy: egyszerre vonzó, és nagyon más, mint amit megszoktunk.

A koreaiak a New York Auto Show-ra készítették el ezt a különös, apró villanyautót. A Mint tulajdonképp olyan, mintha egy sportkupéról levágták volna a felesleges túlnyúlásokat, ugyanakkor valahogy megmaradt volna a forma dinamizmusa. Tulajdonképp erről is van szó: mivel a villanyautónak nem kell motorház, a kabin előtt csak annyi orrot hagytak, amiben kialakítható a gyűrődőzóna, és elférnek a nagyméretű kerekek. A forma ezzel együtt valahogy úgy erős, ahogy a Hyundai Velosteré: az óriási felnikkel, és a belőlük kikandikáló hatalmas féktárcsákkal mokány, izmos hatást kelt.

A Genesis egyelőre alig mondott bármi konkrétat a Mintről: egy 322 kilométeres hatótáv-adattal szolgáltak, és azzal az információval, hogy az akkumulátor akár 350 kW teljesítménnyel is tölthető, aminél manapság nem is kell több, mivel Észak-Amerikában jelenleg épp nincs is gyorsabb töltőpont.

Ezzel együtt azt ígérik, amit a forma is sugall: élvezetes vezethetőséget és a kis méretekből adódóan jó városi használhatóságot, ami New Yorkban különösen fontos volna. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy ha lesz is hasonló modelljük, arra még biztosan éveket kell várnunk, és az olyan meredek megoldások, mint a két felfelé nyíló hátsó ajtó, valószínűtlen, hogy megmaradnak.