Lelepleződött a tisztelgős Putyin-limó

2019.04.24. 10:21

A május 9-én tartott nagy katonai parádén kap főszerepet az orosz állami pénzen fejlesztett Aurus luxusautó-család legújabb változata, a kabrió: tisztelgő tábornokot visz majd a nyitott négyüléses a felvonulás közönsége előtt.

Nem nagy meglepetés, hogy az Aurus márka újdonsága ismét egy állami eseményhez kötődik. Az autó legelső változatát, a 12 hengeres elnöki sofőrlimót Vlagyimir Putyin beiktatásán láthattuk először 2018 májusában, most pedig a nagy győzelem-napi parádé fontos alkatrésze lesz a kétajtós kabrió kivitel.

Az autó az egyik próbán bukkant fel először, bár csoda, hogy ez bárkinek feltűnt. A parádét április eleje óta heti háromszor próbálják el a résztvevők Moszkva szívében, ami több órás koordinált csapatmozgást jelent, sok száz, nagyrészt katonai járművel.

Magáról az autóról annyi derült ki, hogy kétajtós, és a limuzinnál is rövidebb valamelyest, ami még jobban kihozza az Aurusok egyik jellegzetességét: az Audikéhoz hasonló hosszú első túlnyúlás miatt kissé esetlen arányokat. Ez persze nem nagy meglepetés, hiszen a tervezésnél a Porsche segítségét kérték, amely a VW-csoport tagjaként nyilván az anyavállalat megoldásaiból is meríthetett. A konkrét integetős-tisztelgős autókból  egyébként hiányzik az első ülés, helyette kapaszkodót, és három mikrofont építettek be.

A győzelem-napi parádén ezzel együtt sem az új orosz luxusautó lesz a legnagyobb látványosság. A parádét eleve egy II. Világháborús T-34-85 harckocsi nyitja meg, amelyből működőképes példány ma már kevés akad, de lesz ott minden, interkontinentális ballisztikus rakétáktól szuperszonikus bombázóköteléken keresztül az Armata tankokig: az oroszok hagyományosan itt mutatják meg, hogy mit vethetnének be a világ ellen, ha szükség volna rá.