Közel húszéves mélyponton a dízeleladások Európában

2019.05.01. 10:09

A részben vagy egészben elektromos autók eközben először jártak százezer eladás fölött Európában, a Tesla pedig bekerült a 25 legnagyobb autógyártó közé a kontinensen a Jato Dynamic statisztikái szerint. Az elmúlt évek trendjeit tükrözik a márciusi autóeladások.

DSF1784

Tartós lejtmenetben vannak az európai autóeladások egy ideje. Márciusban már hetedik hónapja, ennek okait pedig az elemzők is csak sejtik, de legtöbbször a Brexit és a dízeltiltások körüli bizalmatlanságra fogják a vásárlói kedv és bizalom csökkenését. Márciusban éves összehasonlításban 3,9 százalékkal csökkentek az autóeladások az EU-ban, de ennél az adatnál sokkal érdekesebb, hogy eközben az eladott autók közt hogyan oszlik meg a dízel, a benzin és az alternatív hajtás: 

  • 2000 szeptembere óta nem volt ennyire kis részesedése az európai piacból a dízelautóknak. A múlt hónapban Európában eladott autók 31,2 százaléka volt dízel. Ez tavaly márciusban még 36,2, 2017 márciusában pedig még 44,8 százalék volt.
2019-04-30 jato dynamics elemzes 02
  • A villanyos, hibrid és plug-in hibrid autók együttes eladása eközben először lépte át naptári hónapon belül a százezret a kontinensen. 125 400 fogyott belőlük és ezzel már a teljes újautópiac 7,1 százalékát hozták.
  • A villanyautók között most már magasan a Tesla Model 3 a legnépszerűbb. A februári 3747 eladás után márciusban már 15 683 kelt el belőle felénk.
  • Márciusban is a VW Golf fogyott legjobban Európában, 46 364 eladás kellett neki az elsőséghez.
tbr

Érdekes még a Jato fenti statisztikája is. A márciusi trendeket mutatja márkákra bontva. A Model 3 felfutása miatt a Tesla hirtelen összehozott egy 276 százalékos növekedést, azt leszámítva a Dacia jelentős növekedése és a Nissan és a Ford jelentős csökkenése kiugró még.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.