Sebességrekord a jégen egy Jeeppel

2019.05.04. 12:51

f5ea01da-jeep-grand-cherokee-trackhawk-record-ice-lake-baikal-3

Új SUV-sebességrekordot állított fel Oroszországban a befagyott Bajkál-tó jegén a Jeep Cherokee Trackhawk. Az autóból csupán a felesleges berendezési tárgyakat dobálták ki, mielőtt megpróbálták a lehetetlen.

8220c0f9-jeep-grand-cherokee-trackhawk-record-ice-lake-baikal-2

707 lóerő a jégen még akkor sem gyerekjáték, ha nyílt terepen, tökéletes látási viszonyok közt ülünk egy ilyen autóban. Az oroszok ezúttal a jégen akartak a leggyorsabbak lenni és a kísérlethez az amerikai célszerszámot választották. A terepjárószörny orrában a Dodge Charger SRT Hellcatből ismert 6,2 literes, V8-as, kompresszoros motor lakik, melyhez fejlett összkerékhajtási rendszer és részlegesen önzáró differenciálmű társul a Jeep Cherokee Trackhawk nevű csúcsváltozatában. 

A Bajkal Ice Motorsport Festival szervezői kíváncsiak voltak, mire képes az autó profi pilótával ilyen körülmények közt. A repülőrajtos próbálkozás során százról 280 kilométeres sebességig gyorsult, ami egyébként csupán tízzel kevesebb a Trackhawk aszfalton elért legnagyobb sebességénél. Ugyanez az autó aszfalton 3,7 másodperc alatt éri el állóhelyzetből a százat, és tizenegy másodperc körül futja a szokásos, negyedmérföldes gyorsulási távot.