Francia és német vezetéssel pörögne fel az európai akkumulátorgyártás

2019.05.05. 15:43

A német Opel és francia anyavállalata, a PSA autóipari konszern magához kívánja ragadni a kezdeményezést az európai akkumulátorgyártás megindításában - jelentette be csütörtökön Párizsban Peter Altmaier német szövetségi gazdasági miniszter és francia hivatali kollégája Bruno Le Maire.

IMG 1518

Az európai járműipar Kínától és az Egyesült Államoktól való függetlenítéséhez szükséges, francia és német becslések szerint 5-6 milliárd eurós beruházáshoz Németország egymilliárd euróval, Franciaország pedig 700 millió euróval járulna hozzá. Peter Altmaier közölte: az akkumulátorgyártásban a legmagasabb minőségi osztályként kívánják meghonosítani a "Made in Europe" megjelölést és exportra is terveznek termelni.

Bruno Le Maire szerint az akkumulátorgyártással a tervezett németországi és franciaországi telephelyeken egyaránt 1500-1500 munkahelyet lehet teremteni. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) értesülése szerint a németországi akkumulátorgyártásnak az Opel kaiserslauterni üzeme adna otthont. A technológiát a francia Total konszernhez tartozó Saft akkumulátorgyár adná.

Az akkumulátoripari kezdeményezés iránt már tíz uniós tagország fejezte ki csatlakozási érdeklődését, közöttük Olaszország, Belgium, Lengyelország, Ausztria, Finnország és Svédország. Az Európai Bizottság az idén őszig dönt a francia-német kezdeményezés engedélyezéséről.