Ilyen az, amikor életet ment a menekülőrámpa

2019.05.05. 18:55

Ritka, de annál érdekesebb eseményről hozott össze egy videót a napokban egy coloradói srác, Jesse Terrell. Az I-70-es autópályán autózott, Denvertől nem messze egy hegyvidéki szakaszon, egy fékjeivel küzdő kamionos mögött. Jesse lekövette a sofőr útját, így épp felvehette, ahogy annak nagy szerencséjére szembe jön a lejtőn egy menekülőrámpa. A videó egy jó szemléltetése lett a lendület szavunknak: ilyen az, amikor egy 18 tonnás szerkezet 80-85 mérföld/órás (130 km/h körül) tempóval nekigurul a hegynek.

Az angolul runaway truck rampként (itt a Wiki-lapja) ismert menekülőrámpa amúgy egy általános biztonsági megoldás, különösen fékgyilkos autópályákon akad belőle. Az USA több államában elterjedt, de a világ sok más országában is használnak ilyet. Nem mindig az emelkedő+kavics a bevett módszer, mint amilyen a lenti képen látható. Van, ahol homokkal vagy homokbuckákkal lassíthatja le az elszabadult teherautóját vagy kamionját a sofőr; van, ahol vízzel teli hordókat vagy csak simán hosszú, meredek aszfaltutat használnak erre.

Egy hasonló eset egy hasonló rámpán
Egy hasonló eset egy hasonló rámpán

A coloradói eset kapcsán az állami rendőrség külön hangoztatta, hogy legalábbis Coloradóban nem jár büntetés az ilyen rámpák használatáért, hiszen csakis azért vannak ott, hogy használják őket. Egy kamion vagy teherautó mentése egy ilyen meredek és szándékosan puha domboldalon ettől függetlenül drága dolog. Az amerikai sajtó 4 és 10 ezer dollár közötti összeget ír, amennyibe pusztán egy átlagos mentés kerül, és akkor még a brutálisabb menekülőrámpákon szétvert kamionban eső kárról nem esett szó. A hír kapcsán szintén a helyi sajtó írja, hogy sok kamionsofőr emiatt sokszor inkább kockáztat egy alig üzemképes fékkel, és ha útjába is esik, nem veszi igénybe a menekülőrámpát. A coloradói hegyekben elszabadult kamion sofőrjében nyilván nem volt kérdés, hogy felkanyarodjon. Azt a rámpát amúgy, amit ő is igénybe vett, a helyi fenntartók szerint évi úgy negyvenszer veszik igénybe a kamionok, teherautók.

Menekülő rámpa egy koreai autópályán
Menekülő rámpa egy koreai autópályán

Nem gyakori, de azért előfordult már olyan együttállás, hogy egy menekülőrámpát használó kamionos és egy épp videózó autós egy időben legyen egy helyen. Ez itt például egy 2015-ben rögzített eset Virginiából:

(a HVG találata)