Moldovában is hullaházi munkára küldik az ittas sofőröket

2019.05.07. 16:06

Moldova bekeményít az ittasan vezetőkkel szemben. Egy új jogszabály szerint azok, akiknek ittas vezetés miatt bevonják a jogsiját, csak egy hosszú program után kapják vissza: három hónapos kórházi és hullaházi munkára kötelezik őket. Még fizethetik is.

Utcakép Moldova fővárosából, Chișinăuból
Utcakép Moldova fővárosából, Chișinăuból

A közelmúltban elfogadott jogszabály szerint az apró, 2,5 milliós kelet-európai országban különösen körülményes lesz a jogosítvány visszaszerzése a sofőröknek, ha ittas vezetés miatt vonják be tőlük. Moldovában három ezrelék fölött jár a bevonás, aki ezután szeretné visszakapni a jogsiját, annak komoly lelki, anyagi és időbeli áldozatot kell hoznia. Az országban egy programot indítottak az ilyen autósoknak, akiknek összesen három hónapon át kell közlekedési balesetekben megsérült emberek ápolásában segédkezniük az ország kórházaiban. Már önmagában ennek lehet hatása a résztvevőkre, de a programnak ugyanígy része a hullaházi munka is, ahol boncolásokon kell részt venniük, illetve a halottak mosdatását kell intézniük.

A moldáv program nem ingyenes, 60 ezer forintnyi helyi pénzt (már önmagában ez nagy büntetés az országban, ahol az átlagfizetés 95 ezer forint körül mozog) kell fizetnie annak, akik részt akar venni benne. Egy helyi lap cikke szerint az első hat ember már el is kezdte így visszaszerezni a jogosítványát, de egyikül állítólag már az elején feladta. Ha jól értük a jogszabály súlyát, ő egy életre lemondhat a vezetésről. Ez a bizarr moldáv húzás amúgy nem példátlan. Három éve a világ halálos közlekedési balesetektől egyik leginkább terhelt országából, Thaiföldről jött hír egy hasonló elrettentési módszerről.