Félmilliárd euróra bírságolták a Porschét

2019.05.08. 16:02

535 millió euró nem aprópénz, ennyibe került a dízelbotrány a Porschének, legalábbis a német hatóságok részéről. A stuttgarti ügyészség ugyanis ekkora bírsággal zárta le az ügyet.

porschediesel

A Porsche részéről nyilván egyszerre jó hír és rossz hír ez: egyrészt félmilliárd eurót kifizetni még egy autógyártó számára is viszonylag komoly teher, másrészt viszont ezzel Németországban lezárul ellenük a hivatalos vizsgálat, ami egy jó nagy gonddal kevesebb.

„2018 őszén kivezettünk minden dízelmotoros modellt, és onnantól kezdve csak a korszerű benzinmotorokra, konnektoros hibrid hajtásokra és a villanyautó-fejlesztésre koncentrálunk.” - fogalmaz a Porsche közleménye, amelyben azt is írják, hogy nagy lépést tettek ezzel az egész dízel-kérdés megoldása felé.

A teljes Volkswagen csoportnak egyébként a mai napig több mint 30 milliárd euróba került a dízelbotrány kipattanása, ehhez képest a Porsche, amely viszonylag későn, 2009-ben kezdett egyáltalán dízel-autókat forgalmazni, viszonylag olcsón megúszhatta az ügyet.