Rekordcsalás a magyar autósportban

2019.05.08. 15:09

2012 és 2016 közt összesen 11 milliárd forintnyi szponzorpénzt sikkasztottak el egy bűnszervezet tagjai a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának tájékoztatása szerint. A bújtatott reklámszerződések mögött nem volt teljesítés, az ügyben összesen hetvenöt embert gyanúsítanak.

Az MTI közlése szerint a gyanúsítottak ellen különösen jelentős vagyoni kárt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, sikkasztás, számvitel rendjének megsértése és hamis magánokirat felhasználása miatt javasolnak vádemelést. A NAV Regionális Bűnügyi Igazgatóságának igazgatóhelyettese, Ludézer Zoltán úgy nyilatkozott, hogy a gyanúsítottak országos hálózatot építettek ki és több száz cégen keresztül segítettek fiktív számlázási láncolatot kiépíteni. Így a költségvetésnek is több milliárdos kárt okoztak. 

Az első híradások 2016-ban láttak napvilágot. Akkor két szekszárdi férfit gyanúsítottak azzal, hogy összesen 3 milliárd forintnyi reklámfelületet értékesítettek túraautó-futamokon induló versenyautókon. A felmatricázott autókról fotók is készültek, sőt a szponzorok teljesítési igazolást és számlát is kaptak, de a pénz 95 százalékát visszafolyatták a támogató cégek képviselőinek. Mint azt a Zengő Motorsport Facebook-oldalán 2016-ban leírta, az ügy egyik gyanúsítottja a Zengő csapat egyik akkori tagjának, Ficza Ferencnek az édesapja. A csapat akkori közleménye itt elérhető, de idézzük:

Hivatalos sajtóközlemény:

Különösen nehéz szívvel vágunk a világbajnokság jövő heti utolsó fordulójának. A tegnap délutáni hírek sajnos igazak, Fecó édesapja is érintett ebben az ügyben.

Csapatunk bízik benne, hogy versenyzőnk édesapja mielőbb tisztázódik a vádak alól. Számunkra az út eddig is szabályokkal és törvényekkel volt övezve, más utat pedig nem tartunk elfogadhatónak.

A kialakult sajnálatos helyzetben csapatunk továbbra is minden támogatást megad mindkét versenyzőjének, és teljes erőbedobással készül a világbajnokság utolsó fordulójára.

Pontosan tudjuk, érezzük most a bőrünkön, hogy ezek az események, hírek, mennyire rombolják az autósport megítélését, és talán a mi megítélésünket is Ezekből azután olyan szerencsétlen általánosítások következhetnek, amik árnyékában most eredményes hazai autóversenyzők kényszerülnek magyarázkodni, velünk együtt.  A vádak nem Fecót illetik, mégis ő fogja a legnagyobb terhet cipelni a hátán a zárófutamon.  Apa is csak egy van. De az ártatlanság vélelme őt is megilleti.

Mintegy kétszáz bűncselekményről van szó, melyekben 2012 és 2016 közt sikkasztással 8,7 milliárdos, költségvetési csalással pedig 2,5 milliárd forintos kárt okoztak. A módszer szerint olyan reklámszerződések százait kötötték, melyekben valós hirdetési tevékenységet nem végeztek, ugyanakkor egyes támogató cégektől esetenként több száz, máskor évi több milliárd forintot vettek fel, majd a teljes össze kilencvenöt százalékát visszafizették a hirdető cégek képviselőinek. A hirdetési szolgáltatásról szóló számlák összegét a hirdetők költségként számolták el, az áfatartalmukat pedig visszaigényelték az államtól. 

Mint azt az ügyről részletesen beszámoló HVG írja, a pénzeket papíron több bukócégen futtatták át, és a láncolat végén az összegeket a bűnszervezet egyes tagjainak, mint magánszemélynek fizették ki. 

A bűnszervezet felszámolásában három nap alatt a NAV kétszázhetvenhét munkatársa vett részt, és mintegy kétszázhetven helyszínen intézkedtek, hogy a elfogják az ügy tizenkilenc gyanúsítottját, köztük a bűnbanda két irányítóját. Az egyik átkutatott családi házban vadkender-ültetvényt is találtak, az akcióban ingóságokat és ingatlanokat foglaltak le, valamint bankszámlákat és üzletrészeket zároltak, de a gyanúsítottak összesen 400 millió forint készpénzt önként térítettek meg.