Nagyon furcsa autót álmodott a porszívó-mágnás

2019.05.09. 14:47

Ha a gyártásra kész termék hasonlít majd a vázlatokon szereplő járműre, akkor a Dyson autóját nem lesz nehéz felismerni. A tervezők láthatóan igyekeztek kihasználni az elektromos hajtásláncnak azt az előnyét, hogy szinte alig foglal helyet, és leginkább a tervezőn múlik, hogy melyik elemét hova helyezi.

Ez a tulajdonság pedig nagyszerű térkihasználást tesz lehetővé, hiszen külön motortérre nincs szükség, az autó elejének nem kell hosszabbnak lennie, mint amennyire a gyűrődőzóna kialakításához szükség van. A Dyson autójának épp ezért lényegében nincs orra, a kerekeit a karosszéria sarkaiban helyezték el, így belül három üléssornak is bőven van hely. Az autó nem lesz kicsi, a teljes hossza öt méter fölé várható, a 3,3 méter körüli tengelytáv viszont felvet néhány kérdést, például hogy hogyan tudják majd elég fordulékonnyá tenni. Erre alighanem valamilyen trükkel lesz lehetőség, mondjuk összkerék-kormányzással, de mivel a Dyson autót drága luxusjárműnek szánják – százezer angol font körüli árról lehet hallani – az árba nyilván ez is simán belefér.

Arról, hogy a prémium háztartási eszközeiről ismert Dyson autót fejleszt, 2017 ősze óta tudunk, de ez az első alkalom, hogy bármilyen információt kiadnak a termékkel kapcsolatban. Pénz bőven van a projektre, de talán épp ezért nem sietik el a fejlesztést: a legutolsó ígéretekben 2021-es bemutató dátum szerepel, addig kényelmesen lezárulhat a fejlesztés, és felépíthetik a Dyson első autógyártó telepét is Szingapúrban.