Eltűnnek a Ferrari-motorok a Maseratikból

2019.05.10. 15:29

Amióta a Ferrari önálló részvénytársaságként, a Fiat-csoporttól függetlenül működik – ennek pedig már több, mint három éve – benne volt a levegőben, hogy lassanként felszámolják az összefonódásokat is. Ennek a folyamatnak az első lépésére készül most a Ferrari.

maserv6

A Maserati benzinmotorjait egyelőre a Ferrari szállítja, a hat- és a nyolchengereseket egyaránt. Ez azonban már nem lesz így sokáig: a Ferrari vezérigazgatója, Louis Camilleri azt mondja, nem szándékoznak meghosszabbítani, ha a jelenlegi szerződés lejár. A vezető szerint ezzel ugyan elesnek némi bevételtől, viszont erőforrások szabadulnak fel, amelyeket a Ferrari kínálat bővítésére fordíthatnak.

Azt nem részletezte, hogy erre pontosan mikor kerül sor, de 2022-ig biztosan, addig ugyanis a Maserati tervei szerint is lecserélődik a márka teljes kínálata. A következő generációhoz valószínűleg már egy másik, a Fiat csoporton belüli motorgyár szállít majd V6-osokat, aminek elvileg nincs akadálya: ezeket a motorokat a Ferrari is a Chryslertől érkező Pentastar blokkok köré építette. Az már érdekesebb kérdés, hogy hogyan váltják ki az eddig használt Ferrari V8-asokat. Még az sem zárható ki, hogy ezekről lemond a Maserati, de az is lehetséges, hogy valahol másutt építenek számukra egy külön gyártósort.

Az egyértelműen látszik, hogy a Ferrari az üzleti elszakadást követően igyekszik függetlenedni a Fiat csoporttól, és saját lábán megállni képes vállalkozássá fejlődni.