Már csak a legtisztább dízelek mehetnek szmogriadó idején

2019.05.29. 14:46

A Fővárosi Közgyűlés döntése szigorú: a míg benzines autóból az Euro 2-eseket és annál rosszabbakat érinti a korlátozás szmogriadókor, a dízelek esetében a határ októbertől az Euro 5-ös kategória lesz.

nodiesel.png

Ez elsősorban azok számára lesz kellemetlen, akiknek az autója a 12-es, 13-as és 14-es környezetvédelmi osztályba tartozik. A gyakorlatban ez a 2014 szeptembere előtt forgalomba helyezett dízelmotoros személyautókat jelenti, ami a Budapesten és környékén forgalomban tartott dízelautók mintegy 88%-át, a teljes autóállománynak pedig a 35%-át jelenti.

A benzines autókkal szemben jóval elnézőbb a jogszabály: ezeket Euro 3-as besorolással már szmogriadó esetén is használhatják a tulajdonosaik, és mivel ez a norma 2000-től volt kötelező, az benzinmotoros autóállománynak nagyon kis része lesz érintett.

A döntés érinthetné a taxik egy részét is, de a Budapesten droszthasználati engedéllyel rendelkezőket a mostani módosítás bevonja a kivételezett járművek körébe.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.