Emeletes buszt épített a Hyundai

2019.06.02. 08:56

Elektromos, emeletes és a jelek szerint egész szériaállapotban van a Hyundai napokban bemutatott új busza. Neve még nincs, a paramétereit viszont már elárulták a koreaiak.

A Hyundainak nem új a buszgyártás, Ázsiában mindenfele közlekednek a minibuszaik és tízméteres városai buszaik, ez az emeletes viszont még tőlük is váratlan volt. A nevesincs busz 12 méter hosszú és négy méter magas. Lent alacsonypadlós, ott csak tizenegy ülőhelyet kapott, viszont álló és mozgássérült helyből egész sok van: az alsó peronrésznek hála egyszerre akár hét kerekesszékes utast is biztonsággal tud szállítani. Az emeleten lévő ötvenkilenc székkel együtt összesen hetven ülőhelyes.

A buszba LiPo, azaz lítium-polimer akkumulátorok kerültek, összesen 384 kWh-nyi a csomag. Ez hajtja a 240 kW összteljesítményű villanymotorjait. A hatótávra 300 kilométert ígérnek, egy töltés ehhez pedig megvan neki 72 perc alatt. A Hyundainál azt mondják, másfél év fejlesztés van a busz mögött, és még a koreai közlekedési minisztérium is beszállt támogatással az építésbe. Hogy mikor és mennyiért kezdik árulni, nem árulták el, de nem meglepő módon állítólag Szöulban kezdi meg az éles tesztüzemet hamarosan, utána pedig várhatóan elkezdik majd ajánlgatni más városoknak is.