Mountiaq, a Škoda pickup

2019.06.03. 15:33

Nem valószínű, hogy gyártásba kerülhet, de látványnak nem rossz a Škoda diákokkal terveztetett autója. A Mountiaq rövid fülkés pickup a Kodiaq alapjain, célszerű részletmegoldásokkal, illetve olyan, kifejezetten pozőr részletekkel, amilyen a snorkel, a kengururács vagy az autó elején rögzített csörlő.

A klasszikus, alvázas közepes pickupoknál persze rövidebb a Mountiaq, de így is hosszabb a Kodiaq-nál bő harminc centivel. Alighanem a tető részleges hiánya miatt szükséges merevítések miatt lett az autó üres tömege 2,45 tonna – ehhez a kétliteres TSI turbómotor 190 lóereje legfeljebb elegendőnek tűnik, soknak semmiképp.

Ez az autó persze inkább az ötletekről szól, mint a használati értékről. Hajmeresztő újdonságokról persze nincs szó, de a kétfenekű plató, a csomagrögzítő rendszer a plató oldalában, és a LED-sávos világítás is a Škoda szakiskolásainak ötletei nyomán került az autóba. Ezen felül van még beépített hűtőszekrény, 2000 W-os hifi, és kivilágított jelvények, bár ezek nem szokatlan utólagos tuning-fogások.

Bár elvi lehetőség lenne rá, hogy a Škoda saját pickupot forgalmazzon – a VW Amarok alapjaira nyilván építhetnének saját modellt – ez a piac méretét ismerve nem tűnik igazán jó ötletnek. Valószínű, hogy a VW sem készíti el saját maga az Amarok utódát, inkább a Forddal együttműködve tervezik meg és gyártják a következő generációt. Ugyanakkor a Mountiaq a bizonyíték rá, hogy a márka arculata simán elbírna egy ilyen autót is, ha lenne esély nyereséggel forgalmazni.