Feltámasztották az Austro-Daimler márkát

2019.06.04. 06:05

Az Austro-Daimler márka 1934 óta nem létezik – a cég, amelynél Ferdinand Porsche is dolgozott egy ideig, a Steyr-Daimler-Puch-ba olvadt be 85 évvel ezelőtt – ám most mégis készült egy autó ilyen néven, néhány rajongónak köszönhetően. A Bergmeister ADR 630 elnevezésű gép egy hibrid hajtású AMG GT változat, alaposan átépített karosszériával és sirányszárny-ajtókkal, de nem sok részlete emlékeztet a Mercedes sportkocsijára.

Az autót a márka egy rajongója, Roladn Stagl alakította át. A formatervet alaposan átdolgozta: a sportkocsi vonásai visszafogottabbak a Mercedeséinél, ugyanakkor a felfelé nyíló ajtók és a Shooting Brake stílusú kabin miatt az autó stílusa is eléggé eltér az AMG GT-étől. Emellett a hajtást is átalakították: a négyliteres biturbó V8-as mellett három, egyenként 200 kW, azaz kb. 272 lóerő teljesítményű villanymotor is részt vesz a hajtásban. Így nőtt az autót mozgató legnagyobb összteljesítmény 1200 lóerőre. Ráadásul jó nagy akkumulátort hurcol a jármű: az 55 kWh-s csomag állítólag akár 240 km-re is elég tisztán elektromos üzemmódban – az egyetlen probléma, hogy elfoglalja a teljes csomagteret. A hibrid hajtáslánc emellett 2,5 másodperc alatt gyorsítja a sportkocsit százra, és bőven 300 km/h feletti végsebességet biztosít.

Egyelőre elég bizonytalanok a feltámasztott Austro-Daimlerrel kapcsolatos tervek, bár azt mondják, az egyetlen kész példányra már sikerült vásárlót találni, és szóba került valamiféle kis sorozatú gyártás is, bár ez egyelőre legfeljebb kisipari méretekben képzelhető el: legfeljebb évi egy-két tucat autó gyártására lenne lehetőség.